zaterdag 13 maart 2010

magnesium en potassium

De laatste tijd surf ik af en toe eens wat rond op zoek naar info over voedingssupplementen. De doorsnee arts weet daar eigenlijk verbazend weinig vanaf, diëtisten zo goed als niets, maar mijn apotheker weet er bijvoorbeeld heel veel vanaf. In sommige landen is het een veel meer besproken onderwerp dan bij ons. Zo zijn Amerikanen veel beter op de hoogte (op het hysterische af ;-)) van wat je tekort zou kunnen komen in je voeding als je glutenvrij eet. Zo begreep ik van een Amerikaanse site dat coeliaken op moeten passen voor een magnesiumtekort (magnesium deficiency). Laat ik daar nou nog helemaal nooit van gehoord hebben? Of potassium deficiency? Dat zegt me nog veel minder. Oh jee, wie weet met welke vreselijke dingen ik rondloop...
ik google nog lekker even verder ;)

2 opmerkingen:

  1. Potassium is kalium.
    Ik geloof niet zo in die verhalen van vreselijke voedingstekorten als je glutenvrij eet. Wel als je net gediagnosticeerd bent en je darmvlokken nog afwezig of beschadigd zijn. Maar als dat eenmaal hersteld is en je eet voldoende gevarieerd met ook genoeg groente en fruit dan zou je geen tekorten moeten hebben.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het zal ook niet voor niets zijn dat er hier (in een hoog-ontwikkeld land qua gezondheidszorg) maar zo weinig over bekend is. Maar aan de andere kant, ik wil er wel graag alles over weten. Ik blijk bijvoorbeeld nog steeds (na 2 jr gv) nauwelijks ijzer op te nemen, en krijg dat nog op allerlei manieren er apart bij, met weinig resultaat. Terwijl de internist blijft zeggen dat het op den duur met gv blijven eten wel beter zal gaan, ga ik toch maar eens PubMed bekijken en dan blijkt dat dat écht vaker voorkomt, en er ook (gerandomiseerd dubbelblind) onderzoek naar gedaan is, en het gelinkt is aan andere stofjes. Veel artsen zijn wel erg bang dat zelfs voedingssupplementen eigenlijk alternatief zijn, geloof ik (en ik heb Absoluut Niets met alternatieve geneeswijzen, daar wil ik geen cent aan uitgeven, hier géén alterneuten).

    BeantwoordenVerwijderen