donderdag 5 augustus 2010

steeds meer coeliaken

De laatste tijd hoor je steeds meer over coeliakie. Mijn huisarts vertelde een paar weken terug dat hij er veel over hoort op bij- en nascholingstrajecten, en ook de mld arts vertelde al dat het op elk congres wel ter sprake komt: er wordt alom dringend geadviseerd patiƫnten met allerlei klachten (vermoeidheid, laag ijzer, darmproblemen, groeiachterstand, depressie, etc.) ook te testen op coeliakie. In de ons omringende landen zijn de patiƫnten aantallen soms beduidend hoger, zodat artsen zich realiseren dat er in ons land een flinke groep coeliaken rondloopt zonder diagnose (en dus zonder het juiste dieet, met alle risico's vandien).
Ik merkte het ook toen mijn echtgenoot vorige week bloed liet afnemen; bij hem stond ook coeliakie aangekruist. En zeg eerlijk, dat zou best gezellig zijn ;-)

Bijkomend groot voordeel van een steeds grotere groep coeliaken is dat steeds meer fabrikanten zullen overwegen of het wel zo nodig is gluten te gebruiken in hun chips/ vleeswaren/ snoep/ kruidenmixen/ soep/ chocola/ etc. En, hopelijk, zal men dan ook wat vaart zetten achter de 'coeliakie pil'...

1 opmerking:

 1. Hallo Cathalijne,

  Een vriendin tipte mij over Coeliakie en na wat gegoogle kwam ik op je blog terecht.
  Bij mij is jaren geleden een 'spastische darm' geconstateerd, maar ik blijf het gevoel houden dat ik ergens overgevoelig voor ben.
  Ik had nog nooit van Coeliakie gehoord, maar alles wat ik er over lees lijkt te kloppen. Volgende week dus maar weer eens naar de huisarts, misschien heb je er binnenkort nog een Coeliaak :P bij.
  Stiekem hoop ik er wel op, een einde aan al die buikpijn en bijkomende vermoeidheid zou echt geweldig zijn!

  Het doet me goed om te lezen dat het je goed af gaat! De wetenschap dat er veel mensen zijn die hartstikke leuk leven met Coeliakie maakt me stukken minder bang voor de diagnose.

  BeantwoordenVerwijderen